Raiffeisen Bank si-a publicat Raportul de Responsabilitate Corporativa 2014 iar lansarea acestuia a avut loc in cadrul conferintei “Un impuls European pentru un mediu de afaceri curat: transpunerea Directivei privind raportarea non-financiara”.
Raiffeisen Bank si Centrul Roman de Politici Europene(CRPE ) sustin impreuna transpunerea cat mai rapida a Directivei privind raportarea non-financiara (2014/95/UE), militand pentru transparenta si integritate in mediul de afaceri romanesc.
Raportul Raiffeisen Bank de Responsabilitate Corporativa 2014 prezinta implicarea in comunitate si impactul proiectelor sustinute de banca. Raiffeisen Bank investeste anual in comunitate aproximativ 2 milioane de euro, pe 5 directii strategice: educatie financiara, sport, arta si cultura, ecologie urbana si asistenta sociala. Alaturi de companie si angajatii bancii se implica in actiuni de voluntariat si colectarea de fonduri.
“Dupa cum stiti, in Romania raportarea non-financiara este inca optionala, pana la transpunerea in legislatia nationala a Directivei UE nr. 95/2014. Impreuna cu alte companii si cu organizatii ale societatii civile vom continua sa promovam in comunitatea de afaceri si mai ales la autoritatile publice necesitatea adoptarii acestei directive, pentru a oferi publicului larg accesul la cat mai multe informatii despre activitatea companiilor. Consideram ca transparenta este una dintre cele mai eficiente metode de combatere a coruptiei si promovare a unor practici etice in afaceri” a spus Steven van Groningen, presedinte&CEO Raiffeisen Bank.
Proiectele mari ale bancii au fost continuate si in 2014: inchiriere de biciclete in orase – I’Velo, studentObike, Festivalul de Teatru de la Sibiu, Festivalul SONORO, dar si Maratonul International de la Bucuresti, proiecte care au crescut de la an la an. 2014 a reprezentat primul an in care Raiffeisen Bank a fost sponsor principal la Transilvania International Film Festival.
Investitiile comunitare au insemnat in 2014:
- 7.58 milioane de lei investitie comunitara;
- peste 260.000 de beneficiari in intreaga tara;
- 35% din investitii au fost in proiecte de mediu (fata de 19% in 2013);
- programul de granturi “Raiffeisen Comunitati”, aflat la a patra editie – 15 proiecte si 100.000 de euro;
- programele I’Velo, studentObike si Maratonul International de la Bucuresti au continuat si au fost dezvoltate;
- Timpul mediu alocat in 2014 de fiecare dintre voluntarii angajati Raiffeise Bank este de 8 ore pe an, dublu fata de anul precedent. Aceasta crestere se datoreaza facilitatii pe care Raiffeisen Bank o ofera angajatilor incepand cu anul 2014, aceea de a se implica o zi lucratoare pe an in activitati de voluntariat pentru partenerii comunitari. Peste 200 de angajati Raiffeisen au participat la actiuni de voluntariat;
Cea mai importanta schimbare din 2014 o reprezinta ponderea proiectelor caritabile in structura generala a portofoliului Raiffeisen Bank, 18% din totalul bugetului, mai mult decåt dublu fata de anii precedenti. Aceasta schimbare indica o flexibilitate mare a bancii in abordarea de noi cauze comunitare si disponibilitatea de a investi in noi oportunitati sau nevoi care apar in societate.
Managementul responsabil a insemnat:
- 358.466 kg de hartie reciclata (cu 45.621 kg mai mult ca in 2013)
- 42.974 kg DEEE-uri reciclate;
- 94.952 l carburanti economisiti in 2014 fata de 2013
- Reducerea emisiilor de CO2 cu 223.5 tone fata de 2013
Raportul de Responsabilitate Corporativa respecta 2 standarde voluntare de raportare: metodologia London Benchmarking Group (LBG), care detaliaza investitiile noastre comunitare si impactul lor in societate, precum si metodologia Global Reporting Initiative (GRI), care ofera informatii detaliate despre activitatea noastra operationala. Incepand cu acest raport, urmam recomandarile celei mai noi versiuni a metodologiei, GRI 4. (A.D.).